Tarihi Anlaşma: Türkiye İlk Kez Sınır Komşusu Olmayan Bir Avrupa Ülkesine Doğal Gaz İhraç Edecek!

Türkiye, enerji sektöründe stratejik hedeflerine doğru önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi) ile Macaristan devlet şirketi MVM CEEnergy arasında tarihî bir anlaşma imzalandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Ağustos 2023 14:52
Tarihi Anlaşma: Türkiye İlk Kez Sınır Komşusu Olmayan Bir Avrupa Ülkesine Doğal Gaz İhraç Edecek!

Bu anlaşma ile Türkiye, sınır komşusu olmayan bir Avrupa ülkesine doğal gaz ihracatı gerçekleştirecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Macaristan Enerji Bakanlığı Kamu Yönetiminden Sorumlu Müsteşarı ve MVM CEEnergy Yönetim Kurulu Başkanı Gabor Czepek'in himayelerinde gerçekleşen törende, BOTAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Özcan ile MVM CEEnergy Üst Yöneticisi Laszlo Fritsch tarihî anlaşmaya imza attılar.

Bu anlaşma ile Türkiye, gelecek yıldan itibaren Macaristan'a doğal gaz sevkiyatına başlayacak. Aynı zamanda anlaşma, Türkiye'nin LNG altyapısının ve iki ülke doğal gaz depolama tesislerinin ortak menfaatleri doğrultusunda iş birliği yapmasını da içeriyor.

Bu önemli anlaşma ile Türkiye, sınır komşusu olmayan bir Avrupa ülkesine boru hatlarıyla doğal gaz ihracatı gerçekleştirmiş olacak. BOTAŞ'ın bu anlaşması, hem Türkiye'nin doğal gaz arz güvenliğini sağlama misyonunu güçlendirecek hem de Avrupa'nın enerji arz güvenliğine katkı sağlayacak bir adım olarak değerlendiriliyor.

Hatırlanacağı üzere Türkiye, Ocak ayında Bulgaristan ile 13 yıl süreyle yıllık 1,5 milyar metreküp doğal gaz ihracatı yapmak üzere anlaşma imzalamıştı. Bu yeni anlaşma ile Türkiye'nin enerji sektöründeki etkisi ve katkısı daha da artacak gibi görünüyor.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.